Provinciale Staten steunen financiële hervormingen van UCR en lobbyen voor Zeeuwse Universiteit

14 mrt , 21:29 Nieuws
image 16 674486d65667a

Provinciale Staten stemmen in met steun aan UCR

Na de gemeenteraad van Middelburg heeft ook Provinciale Staten zich uitgesproken over het ondersteunen van de financiële hervormingen van University College Roosevelt (UCR). Een motie om in Den Haag te lobbyen voor meer financiële steun voor de Zeeuwse universiteit kreeg de goedkeuring van alle fracties. De motie is ingediend door D66, Forum voor Democratie, Ja21, Partij voor Zeeland en ChristenUnie, die van mening zijn dat het beperken van Engelstalig onderwijs aan de Middelburgse universiteit te ver gaat.

Zoeken naar extra financiële bronnen

De partijen vinden dat Gedeputeerde Staten in Den Haag moeten benadrukken dat er een uitzondering moet worden gemaakt voor Zeeland in de aanstaande Wet Internationalisering in Balans (WIB). Daarnaast moet er in samenwerking met UCR en de Universiteit Utrecht gezocht worden naar extra financiële bronnen. Wouter Versluijs van D66 benadrukte dat Gedeputeerde Staten niet met een 'blanco cheque' zullen worden gestuurd, maar wel om het gesprek aan te gaan.

Kritische noten en toekomstvisie

Naast de steun waren er ook kritische geluiden. Martin Bos van Forum voor Democratie wees op de financiële malaise en de verantwoordelijkheid van het universiteitsbestuur. Hij hoopt op toekomstige hervormingen bij UCR die zullen leiden tot lessen in meerdere talen, inclusief Nederlands. SGP-lid Hans Rottier pleitte voor meer aandacht voor Zeeuwse studenten en vond de verplichte verhuizing van studenten binnen de provincie naar de UCR-campus problematisch, maar zijn fractie steunde de motie desondanks. Gedeputeerde Harry van der Maas herhaalde zijn steun voor de universiteit en benadrukte het belang van de lopende reorganisatie.

Taalbeleid en aantrekkelijkheid voor studenten

Van der Maas benadrukte dat UCR in de toekomst aantrekkelijk moet zijn voor zowel Nederlandse als Zeeuwse studenten. Hij pleit voor meer focus op het Nederlands in het taalbeleid en stelt voor Nederlands als verplicht vak op te nemen. De mogelijkheid om op de campus te wonen zou wellicht losgelaten kunnen worden om meer studenten te trekken en afgestudeerden in Zeeland te behouden.